Barcelona


Barcelona is één van de meest bruisende Spaanse steden gelegen aan de Middellandse Zeekust en op een halfuur afstand vanaf Cubelles.

Barcelona is een aangename wisselwerking tussen mooie grootste oude gebouwen, goede musea met een zeer divers aanbod, kleine straatjes en leuke barretjes in de gotische wijk, leuke stranden en niet te vergeten de bijzondere bouwwerken van Gaudí. Bij welke andere wereldstad lig je het ene moment op het strand om het andere moment je te vergapen aan de vreemde vormen van Gaudí’s architectuur? De combinatie van mediterrane sferen en een moderne stad maken Barcelona een echte topbestemming.


Girona


Op ongeveer een anderhalf uur rijden van Cubelles ligt het stadje Girona, bij de meesten alleen bekend vanwege het nabijgelegen low cost vliegveld, maar meer dan de moeite waard voor een bezoek. Girona is klein maar fijn, op en top Catalaans en zal dagtrippers zeker bekoren. Een middeleeuws centrum met historische joodse wijk, de hangende huizen over de rivier de Onyar die het stadje de bijnaam ‘het Catalaanse Florence’ bezorgden, vergezichten tot aan de Pyreneeën en een goed filmmuseum. Bereikbaar met de trein vanuit Barcelona of met de auto.

Vilafranca del Penedès


Wie van wijn houdt voelt zich er als een vis in het water. Vilafranca del Penedès wordt omringd door glooiende heuvels vol wijnvelden. Vilafranca is de hoofdstad van de wijnstreek de Penedès, een van de belangrijkste wijngebieden in heel Spanje. De streek telt meer dan vierduizend wijngaarden en is de thuisbasis van de Catalaanse variant op Franse champagne: cava. De allereerste wijngaarden in de streek werden aangelegd door de Romeinen. Inheemse druivensoorten die je kun tegenkomen zijn xarel-lo, macabeo, parellada, tempranillo, garnacha, cariñena en monastrell.

Bijzonder zijn de modernistische bodega’s die in het gebied te vinden zijn. In de negentiende eeuw staken wijnboeren de koppen bij elkaar en lieten zij imposante bodega’s bouwen door modernistische bouwmeesters.


Montserrat


Het gebergte Montserrat, op zo’n uurtje afstand van Cubelles, is een prachtige locatie om te wandelen, maar trekt veruit de meeste bezoekers vanwege het klooster van Montserrat dat hier gevestigd is. Je kunt er de Zwarte Madonna zien, een optreden van het jongenskoor bijwonen en je vergapen aan de kunst in het Museum van Montserrat.

Sportievelingen kunnen vanaf het klooster verschillende wandelingen doen, variërend van eenvoudig naar erg zwaar. In dit artikel hebben we de populairste wandeling opgenomen (scroll daarvoor een stuk naar beneden).


Tarragona

Hoewel Tarragona niet erg bekend is bij het grote publiek is het toch zeker de moeite waard om te bezoeken. Zeker de oude Romeinse ruïnes van wat ooit de grootste Romeinse stad van Hispania was (“Tarraco”) zijn de moeite waard om te zien. Naast het bezoeken van alle Romeinse bezienswaardigheden is er nog veel meer te doen in Tarragona. Verdwaal tussen de smalle straten van het oude centrum van Tarragona en breng een bezoek aan de Kathedraal, de Joodse wijk (rond Plaça dels Àngels), de Gotische gewelven van de middeleeuwse markt (op Carrer de la Merceria) en de Plaça dels Sedassos (bekend om zijn mooie muurschilderij). Het Plaça del Pallol, Plaça del Fòrum, Plaça del Rei en het Plaça de la Font in het centrum van de stad zijn ook allemaal de moeite waard om te zien.